Tarihçe

ÖNSÖZ

Son on yıl içinde üyelerimizin 2/5’i satış sonucu değişmiştir. Bu arada aramızdan sonsuz ebediyete göç eden üyelerimizin çocukları, hatta torunların bir kısım evleri veraset yoluyla devir aldı veya sattılar. Aramıza katılan yeni üyelerimizi , 63 yıldır varlığını sürdüren kooperatifimiz hakkında bilgilendirme ihtiyacını duyduk.

Kooperatifimizin pek çok üyesi ve yöneticisi, evlerini teslim alma beklentisi içinde yıllar geçirmelerine rağmen bu mutlu sonucu göremeden ebediyete intikal ettiler; Onlara Allah’tan Rahmet Diliyoruz ve Kooperatife verdikleri destek ve hizmetleri için minnet ve saygı duygularımızla anıyoruz.

TEŞEKKÜR

Öncelikle; S.S. Fethiye Tarım Turizm Konut Yapı Kooperatifi tarihçesinin hazırlığı aşamasında ve bir ön çalışma yaparak kaynaklara ulaşmamızda desteğini esirgemeyen Hukuk Müşavirimiz Av. Ünal Baysal ‘a, ve katkılarından dolayı Prof. Dr. Erdinç Tokgöz’a, Doç. Dr.M.Tuğrul Ülgen’e, Yusuf Ergun Baysal’a, Osman Günerkaya’ya ve Sezgin Taşkıran’a teşekkür ederiz.

Bu münasebetle, son on yıldır site sakinlerinin yaşam kalitesini arttırmak, daha yaşanabilir hale getirmek için katkı sağlayan bütün yönetim ve denetim kurulu üyelerine ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.

Ayrıca, bu derlenen bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılmasında mesai arkadaşlarımıza, içerik,görsel ve altyapısıyla birlikte, web sitesinin daha rahat ulaşabilinir hale getirilmesi, ve tasarlanması  aşamasında bizlere gönüllü olarak yardımlarını esirgemeyen Özen Ulugeçit ve grafik ekibine teşekkür ediyoruz.

S.S. Fethiye Tarım Turizm Konut Yapı Kooperatifinin Yaşam Öyküsü

(TARİHÇESİ)

Giriş ve Ön Bilgi:

Bugün “S.S. Fethiye Tarım Turizm Konut Yapı Kooperatifi” adını taşıyan Kooperatifimizin kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği 64 yıllık, uzun soluklu, çetin ve dramatik mücadelenin ana hatlarını kısaca anlatmak istiyoruz.

Kooperatifimizin tarihçesi nesilden nesile aktarılacak, çocuklarımızın ve torunlarımızın heyecanla, hayretle ve ibretle anacakları bir yaşam öyküsü olacaktır.

Genç kuşakların ve de özellikle yeni üyelerin Kooperatifimizin dünden-bugüne nasıl geldiğini öğrenmelerine ve sıradan yapı kooperatiflerinden çok farklı özelliklere ve geçmişe sahip bir tüzel kişilik olduğunu anlayabilmelerine yardımcı olmak üzere, böyle bir belgeyi hazırlamayı uygun ve gerekli gördük.

Bu belgede Kooperatifimizin geçirdiği yarım asırdan uzun yaşam öyküsünün sadece önemli kilometre taşlarına ve genel bir özetine yer verilmiştir. Tarihçenin tamamı, aslında Türkiye’deki pek çok siyasal, sosyal ve ekonomik olay ve gelişmelerle de etkileşim içindedir.

Her ne olursa olsun, 64 yıl önce kurulan bir kooperatifin, Türkiye’nin ve Dünyanın en çalkantılı dönemlerini ve bu süreç içinde ardı arkası kesilmeyen saldırı, yıpratma, bezdirme, sindirme, yıldırma eylemlerini de atlatarak bugünlere kadar ayakta kalabilmiş olması bile mucizevî bir başarı öyküsü olarak kabul edilmelidir.

İçinde bulunduğumuz 2009 yılında Kooperatifimizin durumuna bakan ‘vicdan ve insaf sahibi her normal insan’ gördüklerini takdir etmekte ve tek kelimeyle mucize olarak nitelendirmektedir. Muazzam bir gayrimenkul varlığı ile başlayan bu yaşam öyküsü süreci sonunda, kimsenin değer vermediği için elimizden almaya teşebbüs dahi etmediği bir bataklık alandan ibaret kalmışken; bu bataklık üzerinde, bugün hayallerin de ötesinde mükemmellikte güzel bir mekân yaratılması sonucuna ulaşmıştır.

Mitolojide (ve efsanelerde) kendi küllerinden yeniden doğan Phoenix (Föniks) ya da diğer adıyla Zümrüdü Anka Kuşu’nu sembolik olarak Kooperatifimizle benzeştirmek son derece uygun ve sevimli bir yaklaşım olacaktır.

Kısacası Fethiye Tarım Turizm Konut Yapı Kooperatifi efsanevi bir tüzel kişiliktir…

Kuruluş Çalışmaları:

Hikayemiz, Cemal Reşit Eyüboğlu, Muhlis Ete, Vamık Tayşi, Şefik Bilkur ve Mehmet Kamil Erk beyler başta olmak üzere, Ankara 3.Noterliği’ce 03.08.1945 tarih ve 7925 numara iletasdikli statüde isimleri yazılı 26 ortağın iştiraki ile,TARIMSAL BAŞARILAR KOOPERATİF ŞİRKETİ namı altında kurulması ile başlamaktadır.

Kooperatifin 46 madde olarak hazırlanan Statüsü, 865 Sayılı Kanunun 480. Maddesi mucibince Bakanlar Kurulunun 07.03.1946 gün ve 3/3868 sayılı kararı ile kabul ve tasdik olunması üzerine Resmi Gazetenin 15.03.1946 gün ve 6257 sayılı nüshasında neşir ve ilanını müteakip kesinleşmiş; Ankara Ticaret ve Sanayi Odasının 2084 numarasına tescil edilerek, Resmi Gazetesinin 20.03.1946 gün ve 6261 sayılı nüshasında ilan edilmiştir. Kooperatifimiz bu tarihten itibaren resmen faaliyette geçmiştir.

Statünün 2. maddesinde izah edilmiş olduğu üzere, kooperatifin gayesi, hayvani ve nebati her çeşit tarım ürünleri yetiştirmek, Devlete ait yabani ağaçları aşılamak, arazi işlemek, elde edilen ürünleri kıymetlendirmek için imalathane ve atölyeler açmak ve bu maksatla emsali birliklerle iş ortaklığı yapmak, işlediği veya ağaçlandırdığı araziyi ortaklarına mal etmektir.

Bu maksatları gerçekleştirmek için Fethiye’de, Yanıklar Köyünde kain KARGI ÇİFTLİĞİ; İstanbul tüccarlarından Hüsamettin Kavalalı ve Kazım Arın’dan; on bin lirası peşin, kalan yirmi bin lirası da üçer ay aralıklarla iki eşit taksitte ödenmek şartıyla, otuz bin liraya, satın alınmıştır.

Kargı Çiftliği, 21.Zilhicce.1209 tarihli MİHRİŞAH VALİDE SULTAN VAKFİYESİNDEN olup, 25. SEFER 1291 tarihli tapuyla mülk olarak MUĞLA’LI HACI ALİ EFENDİYE, ondan evladına, evladından 1325’de MISIR HİDİVİ ABBAS HİLMİ PAŞA’ya, ondan da 1942’de Kazım ARIN ile Hüsamettin Kavalalı’ya, onlardan da Kooperatifimize intikal etmiştir.

Kargı Çiftliğinin hudutları, tapuda: Doğusu: Foça, Batısı: Mezine Gediği, Kuzeyi:Kapuzağzı Güneyi:Derya olarak kayıtlıdır.Çiftlik arazinin işletilmesi ve yabani ağaçların aşılanmasını temin için eski İzmir Senatörü olan Hürrem KUBAT Fethiye’ye gönderilmiştir.

Çiftlik arazinin bazı kısımlarına cins patates tohumları ile okaliptüs fidanları diktirilmiştir. Ayrıca, Kapudağı Yarımadasında ki Sarasala Mevkiine de her ortak için ikiyüzer dekar sahalarıihya etmek üzere 90 ortaklık zeytin fidanları diktirilmiştir. Zeytin fidanlarının kısa bir zamanda emsallerinden çok üstün vasıfta olgunlaşmaları karşısında çevredeki Yörüklerin hayvanlarını özellikle buralarda otlatmaları nedeniyle fidanlar tahrip olmaya başlamıştır. Mahalli halk da buraların tamamen işgal edileceği düşüncesiyle,tahrip olmamış fidanları da ateşe vermek suretiyle imha etmişlerdir. Bu olayların arkasından, aşılanan yerlerin belirli bir süre içinde imar edilmemesi durumu Tarım Bakanlığınca ileri sürülerek, kesilmiş ağaçların bedellerinin tazmini hususunda ortaklarımız aleyhine tazminat davası açılmış ise de neticede imar edilememesi durumunun ortaklarımızın kusurlarından ileri gelmediğinin anlaşılmasıüzerine, Maliye Bakanlığının görüşü doğrultusunda davaların takibinden vazgeçilmiştir.

Bu vaziyet karşısında, Çiftlik arazimiz üzerinde çalışılması düşünülmüş ise de, arazinin dörtte üçünün köylülerin işgalinde bulunması ve evvelce ektirdiğimiz yerlerin de tahrip edilmiş olması nedenleriyle, kadastrosunun yaptırılarak, işgal edilen yerlerin sembolik bedellerle işgalcilere temliki ve serbest kalan yerlerin de satılarak tasfiyeleri uygun görülmüş olduğundan Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne müracaatla Çiftliğin Kadastrosunun yaptırılması istenilmiştir. Ancak, Kooperatifin mali durumu bu iş için yapılacak masrafı karşılamaya müsait olmadığından ortaklardan, beşeryüz lira olan ödemelerinin, yediyüzellişer liraya tamamlanması istenilmiştir. Belirli süre içinde borçlarını ödeyen 63 ortak dışında kalan ortakların kayıtlarının silinmesine Yönetim Kurulunun 12.06.1953 tarihli toplantısında karar verilmiştir. Kadastro işlemleri sonucunda, 20 Ada üzerinden 608 Parsel tespit edilmiş olup,bunlardan 298 adedi Kooperatif, 26 adedi Hazine ve bir adedi şahıs adına kayıt olunmuş ve 283 adedinin de mülkiyet haneleri açık bırakılmıştır. Kooperatif adına kaydedilen 298 adet parselden, 2 Adanın 1 numaralı parselini teşkil eden 927,5 dekardan ibaret göl ve bataklık araziden geriye kalan 297 adet arazi ile mülkiyetleri açık bırakılan parsellerin köylülerin işgalinde bulunmaları dolayısıyla işin anlaşma yolu ile hal edilemeyeceği anlaşılmış ve merkezden iki avukat tutularak Fethiye’ye gönderilmiştir. Avukatlarımızın işgalcilerle yaptığı temas neticesinde, işgaller altında bulunan kooperatifimiz adına kayıtlı yerlerin beher dönümünün 10 lira üzerinden kendilerine temliki temin edilmiş, kooperatif namına kayıtlı olmayan yerler için de dava açılmak suretiyle işin hükmen halli yoluna gidilmesi uygun görülmüştür. Çiftlik arazisi sınırları içinde bulunan Günlük Ormanları geniş bir sahayı kapsamaktadır. Ancak, bu ormanlar Kadastro tarafından Hazine adına tespit edilmiştir.

Bu tespitin yanlış olduğundan bahisle 1951/369 numaralı dosya üzerinden bir dava açılmış ise de, 24.03.1950 tarih ve 5658 sayılı Kanunun, Günlük Ormanlarını, Devlet Ormanları kapsamına dâhil etmiş olmasına rağmen, arazinin kıymeti üzerinden istimlâk bedelini almaya hakkımız olacağı görüşüyle ve ikinci bir kanun çıkar ümidiyle açılan dava olduğu yerde bırakılmıştır. Arazi satış bedellerinden elde edilen meblağdan, önce 600 lira ve daha sonra 700 lira olmak üzere, Kooperatif üyelerine iki defada toplam 1300 lira dağıtım yapılmıştır. Sonradan yürürlüğe giren 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu gereğince, Kooperatifin adı ‘MAHDUT MESULİYETLİ TARIMSAL BAŞARILAR KOOPERATİFİ’ne çevrilmiş ve Tüzüğü’nün bazı maddeleri yeni Kanun Hükümlerine uyum sağlamak üzere değiştirilmiş olup, bu işlem 13.03.1961 tarihinde Ticaret Siciline tescil ettirildikten sonra, 06.04.1961 tarihli 1231 sayılı Türk Ticaret Sicili Gazetesinde yayınlanarak ve ilan edilmiştir.

Göl ve bataklık araziye birkaç alıcı çıkmış ise de yapılan teklifler uygun görülmemiş ve 20.04.1964 tarihinde yapılan 1963 senesi Genel Kurul Toplantısında alınan karara dayanılarak, bataklığın 100 m derinliğini ihtiva eden sahil ısmı Kooperatife ait kalmak şartıyla, geriye kalan kısmının 250.000 lira üzerinden satılacağı ilan edilmiş ise de, yine uygun bir alıcı çıkmamıştır. Bu gelişmelerden sonra yapılan değerlendirmelerde, Memleketimizde turizm faaliyetlerinin gelişmesi ve arazimizin de turizme elverişli sahada bulunması karşında ve önünde de plaja elverişli deniz bulunan bu arazi üzerine ortaklar için dinlenme tesislerinin yapılması, Yönetim Kurulu tarafından uygun görülmüştür. Bu maksatla hazırlanan değişiklik projesi 26.03.1966 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında kabul edilmiştir. Değişiklik Projesinde 15.01.1966 tarihinde sona eren 20 senelik süre 30 seneye çıkartılmıştır.

Mülkiyet Uyuşmazlıkları :

Kooperatifimizce satın alınan yerlerin Kadastrosu yapılmamış eski tapulara dayandırıldığından ve buralardan yeni Kadastro geçtiğinde, aynı yere birçok şahıs ellerindeki ikinci tapularla Kadastro Mahkemesinde mülkiyet iddiası ile davalar açılmış olup, uzun yıllar devam eden mahkeme dönemi sonunda Kooperatifimiz bu yerleri çeşitli nedenlerle maalesef kaybetmiştir. Açılan bu davaların isim ve dosya numaraları aşağıdadır.

1- İngiliz Çiftliği Davası: Dosya No:1956/150 432.000 m2’lik doğal güzellikleri, Gölü, Ormanlık alanları olan arazi.

2- Müfit Yazıcıoğlu Vereseleri Davası : Dosya No: 1956/150, 1975/873 104.000 m2’lik bahçe.

3- Mustafa Coşkun Vereseleri Davası : Dosya no:1980/463 (76.500 m2’lik arazi.)

4- Çalıştepe Orman Davası : Dosya No: 1981/406 (178.200 m2’lik arazi.)

5-Günlük Ormanları Davası :Dosya No: 1985/466 (20.000.000 m2’lik Ormanlık yer.)

Konut Yapım Çalışmaları :

Cemal Reşit Eyüboğlu Başkanlığında, Özkan Araç, Tahsin Akman, Güneri Güneşoğlu, Hakkı Kütük, Ahmet Cevad Odyakmaz, Mithat Şeref, Mehmet Raşit Alpay’dan oluşan yönetim kurulunun görevde bulunduğu 1985-1986 döneminde, Kayalar İnş. ve Turizm Anonim Şirketi ile 08.01.1986 tarihinde arsa karşılığı konut yapımı ve satış vaadi sözleşmesi akdedilmiştir.

Buna göre; 864.581.m2’lik arazinin %80 i yüklenici firmaya bedelsiz verilecek; karşılığında kalan %20 üzerinde kooperatif ortakları için 320 ev ile eklentileri bedelsiz olarak yapılacaktır. Adı edilen alanın önemli bir kesimi bataklık olduğundan 1987 yılında müteahhit tarafından Kargı Köyü içindeki bir tepe nerdeyse tümüyle alınarak dolguda kullanılmış;sonuçtakaya-dolgu malzemesi sıkıştırılarak üzerinde bina yapılmaya elverişli sağlam zemin elde edilmiştir. Bu arada arazimizin önemli bir bölümü sit kapsamına sokulmuştur, çok uzun ve meşakkatli uğraşılardan sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu’nun 22.10.1987 gün 3713 sayılı kararı ile arazimiz sit kapsamından çıkarılmıştır.

1988 yılında Başkan Cemal Reşit Eyüboğlu’nun vefatı üzerine, kooperatif yönetimi Özkan Araç’ın başkanlığında devam etmiştir. 1988 yılında mevzii İmar Planı çalışmaları İnşaat izinlerinin alınması v.s. gibi birçok işle uğraşılmıştır.

Bu arada 1988 gün 19863 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 88/13019 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Fethiye’nin de içinde bulunduğu “Özel Çevre Koruma Bölgeleri” tespit ve ilan edilmiştir. Bu nedenle her türlü uygulama belirli olmayan bir süre için durdurulmuştur. 1989 yılında Kargı-Koymat mevkiini de kapsayan 1/25.000 ölçekli Fethiye–Dalaman Çevre Düzeni Nazım İmar Planı Revizyonu, Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından 19.09.1989 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir. 1990–1991 yıllarında 1/5000 ve 1/1000’lik uygulama Planlarının yapımı ve tasdiki gibi iş ve işlemler yapılmıştır. 1992 yılında İmar Parselleri belirlenmiş olup, İmarlı Arsa Tapuları alınmıştır. 1993 yılına gelindiği halde inşaata başlanılmamış olması nedeniyle firmaya temerrüt ihtarnamesi çekilmiş, sözleşme gereğince tahkim yöntemiyle çözüm aranması için kooperatif tarafından gereği yapılmışsa da yüklenici firma hakemini tayin etmediğinden netice almak mümkün olmamıştır. Başka seçenek bulunmadığından sözleşmenin feshi istemli dava açılmış; Fethiye Asliye Hukuk Mahkemesinin 1994/568 Esas no.lu dosyasından görülmeye başlanan dava bahanesiyle 1995–1996–1997 yıllarında da istenilen sonuç oluşmamıştır. 06.02.1999 tarihinde, Ankara 36. Noter huzurunda çekilen kura ile konutların şahıslara göre tesibiti yapılmıştır. Yüklenici ile uyuşmazlığa düşmenin kooperatifin zararına olacağını, davanın on yılda bitmeyeceğini savunan bir kısım ortaklarımızın görüşü bu üç yıl içinde genel kurulumuzca da benimsenerek anlaşmaya gitmenin daha yararlı olacağı kararlaştırılmıştır.

Bu karar üzerine, Hakkı Kütük Başkanlığındaki Yönetim Kurulu döneminde 18.12.1998 tarihinde ek protokol düzenlenerek davadan vazgeçilmiştir.

İnşaat ve Evlerin Teslim Çalışmaları :

2000 yılına gelindiğinde Kooperatif yönetiminde değişiklik olmuştur. Yönetim Kuruluna Hakkı KÜTÜK, Mehmet Kamiloğlu, Sezgin Taşkıran, Ünal Baysal ve Güneri Güneşoğlu seçilmişlerdir. 2005 yılı Genel Kurulunda Sezgin Taşkıran ve Güneri Güneşoğlu Yönetim Kurulundan ayrılmışlardır. İnşaat çalışmaları sonucunda Kooperatifin evleri 21.02.2005 tarihinde büyük ölçüde bitirilmiş olup, Kooperatifimiz tarafından Geçici Kabul yapıldıktan sonra, evlerinin anahtarları hak sahibi üyelere teslim edilmeye başlanmıştır.

Aynı dönemde Genel Kurul kararlarına göre yüklenici ile yapılan mukavelede olmayan bazı işler Kooperatifimiz tarafından yapılmıştır. Şöyle ki;

— Site içindeki ana yollara parke taş döşenmiştir.

— Peyzaj çalışmaları çerçevesinde 1000 den fazla kamyon bahçe toprağı çektirilip tesviyesi yaptırılmıştır. Daha sonra bütün saha çimlendirilmiş ve ağaçlandırılmıştır.

— 80.000 m2’lik alana yer altı boruları döşenerek sulama sistemi yaptırılmıştır.

—İkinci bir artezyen kuyusu açtırılarak sitenin su ihtiyacı giderilmiştir.

—Köydeki Trafodan siteye kadar direkler döşenerek elektrik getirilmiştir.

—Evlerin ön ve arka teraslarına Pergola yaptırılmıştır.

—Sitenin merkezine Kameriye yaptırılmıştır.

Yaşayan Kooperatife Dönüş Dönemi:

1945 yılında kurulan ve 1946 yılında resmen faaliyete başlayan Kooperatifimizin geçirdiği pek çok aşamadan sonra, nihayet 2005 yılında, Üyelerimiz tarafından kullanılmaya başlandı. 2005 yılında evlerini teslim alıp yerleşmeye çalışan üyeler, daha henüz inşaatı yeni bitse de pek çok eksikleri olan evler, tamamen yetersiz şartlarda bir site ve yaşamsal birçok gereksinimin yarattığı sorunlarla karşılaştılar. 60 yıldır evrak ve arazi üzerinde varolan bir Kooperatif böylece ilk defa içerisinde insanların yaşadığı bir ‘Yaşayan Kooperatif’ olmanın getirdiği yepyeni ve alışılmışın dışında bambaşka sorunlarla da tanışmış oldu. 2006 yılında yapılan Genel kurul Toplantısında tüm üyelerin oybirliği ile (1 oy hariç) Yönetim ve Denetim Kurulları aşağıda isimleri belirtilen üyelerle yenilendi.

Yönetim Kurulu Üyeleri;

Sezgin TAŞKIRAN (başkan), Osman GÜNERKAYA, E. Yusuf BAYSAL, Çetin ÖZERCİYES, Doç. Dr. M. Tuğrul ÜLGEN;

Denetleme kurulu Üyeleri;

Prof. Dr. Erdinç TOKGÖZ, Mehmet KAMİLOĞLU, Yeni Yönetim kadrosu Kooperatifin öncelikli iki sorunu olduğunu belirledi:

— Yüklenici firmanın tamamlamadığı işlerin (öncelikle sığınak ve ayrıca sosyal tesisler,plaj tesisleri) bitirilmesini temin ettikten sonra İskân Müsaadesinin ve Tapuların alınması.

— Sitenin yerleşime açılması özellikle de yaz sezonunda sitede yaşayan nüfusun artması nedeniyle, buradaki yaşam şartlarının ve kalitesinin düzenlenmesi ve geliştirilmesi.Tüzüğü itibariyle ‘Yapı Kooperatifi’ statüsünde olması nedeniyle Yönetimin yalnızca inşaat işlerinden sorumlu olması gerekirken, söz konusu inşaat alanındaki evlerde insanların yaşamağa başlaması gerçeği karşısında, adeta bir ‘SİTE YÖNETİMİ ve HİZMET KOOPERATİFİ’ tarzında faaliyet gösterilmesi zorunluluğu ortaya çıktı. Bu çapraşık ikilem karşısında, Yönetim kadrosu Genel Kurulların gösterdiği doğrultuda her iki konuyu da birbirine paralel biçimde yürütme stratejisini benimsedi. Bu strateji çerçevesindeki temel kuralını da ‘ÖNCE İNSAN’ olarak belirledi.

Yukarıda açıklanan strateji çerçevesinde, 2006(ikinci yarıdan itibaren)–2007–2008–2009(ilk 4 ay) döneminde yapılan çok yoğun ve özveri dolu çalışmalar sayesinde, giriş bölümünde kısaca değindiğimiz ve hayallerin de ötesinde yaşanan güzel bir mekân ortaya çıkmıştır. Belirtilen dönemde yapılan hizmetler aşağıdaki maddelerde özetlenmek istenmesine rağmen uzun bir liste oluşturmaktadır:

— Site Yönetim Binası ve Depo: Yönetimin devir alınmasından itibaren Yeniden düzenlenmiş ve gerekli demirbaş eşya ve teknik araç gereçle donatılarak işlevsel bir Kooperatif Karargâhı haline getirilmiştir. Evin giriş katı Site İdaresi olarak ve üst katı da Yönetim Kurulu Toplantı Odası ve arşiv olarak düzenlenmiştir. Site İdari Binası olarak kullanılan evin yanındaki ev de Kooperatife ait araç, gereç ve malzemenin koruma altında tutulduğu bir depo olarak düzenlenmiştir.

— Sitenin Sahile Bağlantı Yolu yapılması yeni Yönetimin ilk (2006) icraatı olmuştur. Sitenin güney sınırı ile sahil şeridi arasına mıcır dökülerek acilen bir yol yapılmış ve üyelerin daha rahat deniz kenarına ulaşımı sağlanmıştır. Bu yol daha sonra (2008) takviye edilerek, genişletilmiş ve sıkıştırılmıştır. İmar planı henüz kesinleşmediği için bu yolun güzergâhı tam olarak netleşmemiştir. Bu nedenle sabit ve usulüne uygun bir yol yapılması için bir süre daha geçmesi gerekebilecektir.

—Yüzme Havuzları ve Eklentileri: Kooperatife ait son kalan küçük bir gayrimenkul karşılığında, Her türlü modern teknoloji ve donanıma sahip bir Büyük Yüzme Havuzu (555 m2) ve yanı sıra bir de Çocuk Yüzme Havuzu ile bunların gerekli tüm eklentileri (Yemek bölümü, bar, tuvaletler, soyunma odaları, duşlar, vs) ilk yaz sezonuna (2007) yetiştirildi.

— Evlerin Su Saatleri her evin önünde yer altında gömülü bulunmaktayken, bunlar sökülerek evlerin ön balkonlarının su basmanı kenarına (su muslukları ve vanalarla birlikte) monte edildi.

— Su Deposu ve Pompaları: Siteye içme ve kullanma suyu temin eden 550 tonluk su deposu yeniden düzenlendi ve yedek pompalarla takviye edildi.

— Sulama Sistemi Revizyonu için yeni bir proje hazırlandı ve bu doğrultuda tüm sulama sistemi yeniden düzenlendi. Ana su deposundan yararlanan ve bilgisayar komutalı, tek merkezli bir sulama sistemi devreye konuldu. Sitenin her yerindeki bitki ve ağaçların yağmurlama ve/veya damlama metotlarıyla sulanabileceği yepyeni bir sistem kuruldu.

— Arıtım Tesisi ve Eklentileri yeniden düzenlendi; sistem sürekli kontrol altına alınarak çalıştırıldı; sistemden kaynaklanan sivrisineklerin siteyi etkilememesi içinarıtım tesisi sinek-sivrisinek sızdırmayacak özellikte korunmaya alındı.

— Sitenin çok çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir Traktör ve Römork alındı. Ayrıca, yangın söndürme, sulama, vidanjör, arozöz vb işlerde kullanılmak amacıyla, römork üzerine monteli 20 tonluk Su Tankı alındı. Araç Park Yeri, yeniden inşa edildi ve üzeri yarım çatı ile kapatıldı.

— Sitedeki her türlü işlerin kendi personelimiz tarafından yapılması için gerekli muhtelif alet ve malzeme temin edildi.

— Sitenin değişik parsellerinin her birine Sabit Hortumlu Yangın Söndürme İstasyonları (Hydrantları) Monte edildi.

— Sitenin Ana-Karayoluna Bağlantı Yolu asfaltlandı ve kısman aydınlatıldı. Site içi yollarda ve parklarda aydınlatma yeniden düzenlendi ve gerekli yerlere ilavelere yapıldı.

— Elektrik Jeneratörü alındı ve Sitenin elektrik kesilme sorunu tamamen ortadan kaldırıldı.

— Yıldırım Çeker (Paratoner) Şemsiyesi tüm parsellere tekniğine uygun mesafe aralığı ile monte edildi.

—Sitedeki yolların ve bahçelerin belirli noktalarında sel sularının birikmesi ve su baskını tehlikesi ortadan kaldırıldı.

— Kablosuz İnternet Ulaşımı yılın her günü İdari Bürodan ve Yaz Sezonu Süresinde de Kameriyede üyelerin hizmetine sunuldu.

— Kooperatifimizin 4500 m2’lik ve siteye komşu arsası üzerindeki mülkiyet ihtilafları giderilerek nar bahçesi haline getirildi.

— Kameriye ve Havuz için Demirbaş Malzeme olarak muhtelif masa, sandalye, koltuk,tabure, şezlong, minder, şemsiye, mutfak malzemesi, oyun malzemesi, vs temin edildi.

— Kondisyon (Fitness) Aletleri Parkı için en kaliteli ve dayanıklı alet markası ve grubu seçilerek bahçemizde hizmete sunuldu. Çocuk Oyun Parkı ihtiyacı 2008 yılı 2. yarısındanitibaren hizmete hazır duruma getirildi.

— Çim Mini-Futbol Sahası profesyonel ölçek ve teknikle hazırlandı.

— Parlak Sert Zeminli Profesyonel Basketbol, Voleybol, Tenis Sahası Profesyonel ve uluslar arası ölçeklerde hazırlandı ve etrafı tel örgü ile çevrelendi.

— Çiçek Serası yeniden düzenlendi ve Sitemizin çiçeklerinin burada yetiştirilerek ihtiyacımızın tamamının karşılanması sağlandı.

— 05 Mayıs 2007 tarihinde yapılan Kooperatifimizin 2006 Hesap yılı olağan Genel Kurul Toplantısında; Site isminin belirlenmesi için üyelerimize gönderdiğimiz ve yoğun bir katılım olan anketimizde önerilen site isimleri arasında Genel Kurulda yapılan oylamada Fethiye sitemizin isminin “GÜNLÜK-KENT” olması oy birliği ile kabul edildi.

—Yüklenici Kayalar A.Ş. aleyhine açılan dava olumlu istikamette gelişirken; 2008 yılı sonundan itibaren, Söz konusu şirket sığınamızın inşaatına yeniden başlamışve bu kez ciddi olarak bitireceği izlenimini vermiştir. Bilindiği üzere yüklenici firmanın yapması gereken işl arasında bulunan sığınağın tamamlanması ile birlikte, iskan müsaadesi için başvuru imkanı ortaya çıkacaktır. Yüklenici firmanın bitirmesi gereken işler arasında (sığınaktan başka), sosyal tesisler (Alışveriş Merkezi) ve Plaj Tesisi de bulunmaktadır. Ancak iskan müsaadesi başvurusu için bu tesislerin tamamlanmış olması mecburiyeti aranmamaktadır.

—İskan Müsaadesinin çıkartılması ve tapuların alınarak üyelere dağıtılması konusu,mevcut Yönetim Kurulu’nun 2009 yılındaki birinci öncelikli hedefi olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

Sayın Üyelerimiz,

1945/46 yıllarında başlayan 64 yıllık bir Kooperatif öyküsünü bu sayfalarda 2009 yılına kadar taşımış bulunmaktayız. Henüz bitmemiş ve devam etmekte olan bir öyküdür bu……… ve daha kim bilir ne kadar sürecek. Kooperatifin ilk kuruluşundan bu yana neredeyse 3. nesil yetişmiş bulunmakta. Bu günleri göremeyenlere bir kez daha Allah’tan Rahmet diliyoruz. Eski Üyelerin 2. ve 3. Nesil Yetişkinlerine ve Kooperatife sonradan katılan Yeni Üyelere de hoş geldiniz derken, köklü, sıra dışı ve çok özel bir Kooperatifin Üyesi oldukları ayrıcalığını daima ve gururla göz önünde bulundurmalarını ve sahip çıkmalarını diliyoruz.

En içten saygı ve sevgilerimizle.

Yönetim Kurulu

Sezgin Taşkıran, Osman Günerkaya, Yusuf Baysal, Çetin Özerciyes, Tuğrul Ülgen